اهمیت کتابخانه ای استاندارد

پایتون و فریم ورک های پایتونی معمولا با عبارت batteries included توضیح داده می شوند. batteries included بودن پایتون یا فریم ورک هایی مانند جنگو به معنای این است که اکثر ابزار لازم و کاربردی به صورت کتابخانه های استاندارد( standard library ) به همراه ابزار اصلی نصب میشوند.

تعداد کتابخانه های استاندارد پایتون بسیار بسیار زیاد است و لیست تمام آنها تا نسخه ی 3.11.2 را میتوانید از طریق لینک زیر مشاهده کنید:

لینک زیر

با استفاده از این کتابخانه ها کارهای زیادی می توان انجام داد، مثلا:

  • ارتباط Socket
  • ارسال ایمیل
  • ارتباط با دیتابیس SQLite
  • ارتباط با ماژول locale
  • ایجاد و خواندن و نوشتن JSON یا XML
  • رسم نمودار
  • و ...

بعضی از این کتابخانه های استاندارد ماژول هایی هستند که قبلا باید به صورت خارجی به برنامه اضافه می شدند (مثل turtle و tkinter برای رابط های کاربری گرافیکی) که در نسخه های 3 به بعد پایتون به صورت پیش فرض نسب می شوند.

بعضی از این کتابخانه ها برای اکثر توسعه دهندگان کاربرد ندارند(مثل turtle و tkinter) اما به خاطر اینکه معمولا در آموزش پایتون در مدارس و دانشگاه ها استفاده می شوند، در کتابخانه های استاندارد وجود دارند.

در بین این کتابخانه ها حتی IDLE هم وجود دارد که با استفاده از آن می توانید بدون نیاز به نصب VSCode یا Pycharm یک محیط توسعه ی پایتون( Python-integrated development environment ) داشته باشید. IDLE بیشتر زمانی استفاده می شود که شما روی یک کامپیوتر کوچک مانند RaspberryPi در حال برنامه نویسی باشید. البته کمتر از 10% توسعه دهندگان پایتون به سراغ برنامه نویسی این سیستم ها می روند.

در واقع ابزار موجود در کتابخانه های استاندارد همیشه بهترین راه حل موجود برای حل مسائل مختلف نیستند اما یادگیری بعضی از آن ها برای برنامه نویسان حرفه ای پایتون از نان شب واجب تر است.

کتابخانه های استاندارد به دو دسته ی ماژول های سطح بالا( high-level ) و سطح پایین تر!( lower-level ) تقسیم می شوند.